Op Filteravontuur met Seher langs de IJssel in Deventer

Jan Haitsma
  | 
26 november 2020

Experimenteren met filters op je objectief: Ondanks dat ik er een lange dag op had zitten, besloot ik toch in de avond te gaan fotograferen. Mijn ervaring is dat wanneer het overdag mooi weer is, de zonsondergang ook vaak nice is. Ik ben geen meteoroloog, maar bij warmte gebeurt er wat in de lucht, vlak voor en na zonsondergang onstaan vaak mooie kleuren in de lucht en het liefst met wat wolkjes, deze kleuren dan zo mooi mee.

Ooit had ik van een collega fotograaf een *grijsverloopfilter gekregen en zelf keer een **big stopper aangeschaft. Eerste nooit eerder gebruikt en met het 2e filter er een keer een poging mee gedaan. Ik ben niet zo van het filtergebruik…ben er te ongeduldig voor… of beter gezegd gebrek aan ervaring ermee ?  

Enfin….ik was vastbesloten om deze gisteravond wel te gebruiken. Allereerst met de big stopper aan de slag. Hoe werkt dat ook al weer? Eerst scherpstellen en dan pas opschroeven. Done! Hoe lang ga ik belichten? Verdorie..daar had je toch een handige app voor die dat berekent? Nu geen tijd om dat te downloaden. Dan maar op gevoel. Liveview ingeschakeld en sluitertijd zolang verlengt totdat ik een aardig verlicht beeld zag. En nu 2e test met grijsverloopfilter. Eerst de houder erop schroeven en dan het filter erin schuiven. Was wel even gepruts en ik voelde de tijd dringen, zon ging al bijna onder.

Eindelijk.. die zat erop. Belichtingstijd aan de hand van de lichtmeter bepaald en hopen dat het goed gaat. Ik zag gelijk al verschil met de vorige foto; lucht was meer verzadigd en dat zag er best cool uit! ? Thuisgekomen resultaten op groot beeldscherm bekeken. Viel zeker niet tegen. Ik ga beide filters zeker vaker gebruiken. De filters hebben hun eigen kenmerken. Ben wel benieuwd welke foto jullie het meest aanspreekt en waarom? Liefs S  

Tip! Als je voor de eerste keer filtertjes gaat gebruiken: Test deze eerst thuis uit met het opschroeven en scherpstellen, dat scheelt op locatie tijd en ergernis. Filters heb je te kust en te keur en in verschillende prijsklassen. Zoek uit wat je ermee wil bereiken en laat je hierover voorlichten bij een speciaalzaak of nog beter, volg een workshop Natuurfotografie bij Digidiaal, daar krijg je uitgebreid uitleg over deze filters.  Ik heb een ‘middenklasser’ omdat ik eerst wilde testen of dit idd iets voor mij is. De big stopper is van Hoya en het grijsverloop filter van Cokin.  

*Grijsverloop filter gebruik je voornamelijk bij landschapsfotografie en dienen ervoor om het contrastverschil tussen de lichte en donkere delen van de foto zo te verkleinen dat alle lichttonen goed op de camera sensor worden vastgelegd. Dit is met name van belang als je te maken hebt met een groot contrastverschil tijdens zonsopkomst of zonsondergang.

**Door een big stopper voor de lens van de camera te plaatsen zet je als het ware een zonnebril voor de lens. Er valt minder licht op de lens waardoor de sluitertijd langer moet zijn om een correcte belichting van de foto te krijgen. Hierdoor kun je – waar je normaal een fractie van een seconde laat zien in een foto – de sluitertijd zo rekken dat je beweging in de foto kunt laten zien en effecten krijgen die je met het menselijk oog nooit kunt waarnemen.

Artikel uit de categorie:
Fotografie

0 Reacties op "Op Filteravontuur met Seher langs de IJssel in Deventer"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Digidiaal Fotografie en Beeldbewerking - Powered by Maatos